{"id":2249,"date":"2016-01-18T22:44:27","date_gmt":"2016-01-18T21:44:27","guid":{"rendered":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/?page_id=2249"},"modified":"2016-01-18T23:46:29","modified_gmt":"2016-01-18T22:46:29","slug":"ontnemingsmaatregel-wet-36e-sr","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/ontnemingsmaatregel-wet-36e-sr\/","title":{"rendered":"Ontnemingsmaatregel in de wet (art. 36e Sr.)"},"content":{"rendered":"

De\u00a0wettelijke basis van de ontnemingsmaatregel is artikel 36e Sr.<\/p>\n

Volledige wettekst art 36e Sr. – ontnemingsmaatregel<\/h3>\n

De volledige wettekst van artikel 36e Sr.:<\/p>\n

1. Op vordering van het openbaar ministerie kan bij een afzonderlijke rechterlijke beslissing aan degene die is veroordeeld wegens een strafbaar feit de verplichting worden opgelegd tot betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
\n2. De verplichting kan worden opgelegd aan de in het eerste lid bedoelde persoon die voordeel heeft verkregen door middel van of uit de baten van het daar bedoelde feit of andere strafbare feiten, waaromtrent voldoende aanwijzingen bestaan dat zij door de veroordeelde zijn begaan.
\n3. Op vordering van het openbaar ministerie kan bij een afzonderlijke rechterlijke beslissing aan degene die is veroordeeld wegens een misdrijf dat naar de wettelijke omschrijving wordt bedreigd met een geldboete van de vijfde categorie, de verplichting worden opgelegd tot betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, indien aannemelijk is dat of dat misdrijf of andere strafbare feiten op enigerlei wijze ertoe hebben geleid dat de veroordeelde wederrechtelijk voordeel heeft verkregen. In dat geval kan ook worden vermoed dat:
\na. uitgaven die de veroordeelde heeft gedaan in een periode van zes jaren voorafgaand aan het plegen van dat misdrijf, wederrechtelijk verkregen voordeel belichamen, tenzij aannemelijk is dat deze uitgaven zijn gedaan uit een legale bron van inkomsten, of;
\nb. voorwerpen die in een periode van zes jaren voorafgaand aan het plegen van dat misdrijf aan de veroordeelde zijn gaan toebehoren voordeel belichamen als bedoeld in het eerste lid, tenzij aannemelijk is dat aan de verkrijging van die voorwerpen een legale bron van herkomst ten grondslag ligt.
\n4. De rechter kan ambtshalve, op vordering van het openbaar ministerie of op het verzoek van de veroordeelde afwijken van de in het derde lid genoemde periode van zes jaren en een kortere periode in aanmerking nemen.
\n5. De rechter stelt het bedrag vast waarop het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt geschat. Onder voordeel is de besparing van kosten begrepen. De waarde van voorwerpen die door de rechter tot het wederrechtelijk verkregen voordeel worden gerekend, kan worden geschat op de marktwaarde op het tijdstip van de beslissing of door verwijzing naar de bij openbare verkoop te behalen opbrengst, indien verhaal moet worden genomen. De rechter kan het te betalen bedrag lager vaststellen dan het geschatte voordeel. Op het gemotiveerde verzoek van de verdachte of veroordeelde kan de rechter, indien de huidige en de redelijkerwijs te verwachten toekomstige draagkracht van de verdachte of veroordeelde niet toereikend zullen zijn om het te betalen bedrag te voldoen, bij de vaststelling van het te betalen bedrag daarmee rekening houden. Bij het ontbreken van zodanig verzoek kan de rechter ambtshalve of op vordering van de officier van justitie deze bevoegdheid toepassen.
\n6. Onder voorwerpen worden verstaan alle zaken en alle vermogensrechten.
\n7. Bij het vaststellen van het bedrag van het wederrechtelijk verkregen voordeel op grond van het eerste en tweede lid ter zake van strafbare feiten die door twee of meer personen zijn gepleegd, kan de rechter bepalen dat deze hoofdelijk dan wel voor een door hem te bepalen deel aansprakelijk zijn voor de gezamenlijke betalingsverplichting.
\n8. De rechter kan bij de bepaling van de hoogte van het voordeel kosten in mindering brengen die rechtstreeks in verband staan met het begaan van strafbare feiten, bedoeld in het eerste tot en met derde lid, en die redelijkerwijs voor aftrek in aanmerking komen.
\n9. Bij de bepaling van de omvang van het bedrag waarop het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt geschat, worden aan benadeelde derden in rechte toegekende vorderingen alsmede de verplichting tot betaling aan de staat van een som gelds ten behoeve van het slachtoffer als bedoeld in artikel 36f voor zover die zijn voldaan, in mindering gebracht.
\n10. Bij de oplegging van de maatregel wordt rekening gehouden met uit hoofde van eerdere beslissingen opgelegde verplichtingen tot betaling van een geldbedrag ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
\n11. Lijfsdwang kan met toepassing van artikel 577c van het Wetboek van Strafvordering door de rechter tot maximaal drie jaar worden bevolen en geldt als maatregel.<\/p>\n

Ontnemingsmaatregel art. 36e Sr. uitgelegd<\/h3>\n

Omdat artikel 36e Sr. ingewikkeld kan zijn om te lezen, hebben wij het artikel per lid uitgelegd:<\/p>\n

    \n
  1. dat de ontnemingsmaatregel bij afzonderlijke vordering van het OM door de rechter kan worden opgelegd<\/li>\n
  2. dat voldoende is dat er voldoende aanwijzingen bestaan dat de verdachte voordeel heeft gehad<\/li>\n
  3. dat voor bepaalde feiten een omkering van de bewijslast kan plaatsvinden in die zin dat de verdachte moet aantonen dat de uitgaven die hij deed en de voorwerpen die hij verkreeg in de laatste 6 jaren voor het plegen van het misdrijf<\/li>\n
  4. dat de rechter in plaats van die 6 jaar ook een kortere periode in aanmerking kan nemen<\/li>\n
  5. dat de rechter het wederrechtelijk verkregen voordeel vaststelt, dat dit bedrag kan worden geschat en dat hieronder ook de besparingen zijn begrepen. Voorts moet de rechter rekening houden met de marktwaarde op het tijdstip van de beslissing en met de draagkracht van de verdachte<\/li>\n
  6. dat onder voorwerpen alle zaken en vermogensrechten vallen<\/li>\n
  7. dat bij twee of meer verdachten kan bepalen dat iedere verdachte hoofdelijk \u00a0dan wel voor een deel aansprakelijk is voor de betaling<\/li>\n
  8. dat de rechter bij de bepaling van het voordeel de redelijkerwijs voor aftrek in aanmerking komende kosten in mindering kan brengen<\/li>\n
  9. dat de door de verdachte(n) aan derden betaalde schadevergoeding in mindering worden gebracht<\/li>\n
  10. dat de rechter rekening houdt met\u00a0eerder opgelegde ontnemingsmaatregelen<\/li>\n
  11. dat de rechter met toepassing van art. 577c Sv. lijfsdwang kan toepassen tot maximaal 3 jaren<\/li>\n<\/ol>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    De\u00a0wettelijke basis van de ontnemingsmaatregel is artikel 36e Sr. Volledige wettekst art 36e Sr. – ontnemingsmaatregel De volledige wettekst van artikel 36e Sr.: 1. Op vordering van het openbaar ministerie kan bij een afzonderlijke rechterlijke beslissing aan degene die is veroordeeld wegens een strafbaar feit de verplichting worden opgelegd tot betaling van een geldbedrag aan […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2249"}],"collection":[{"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2249"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2249\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2261,"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/2249\/revisions\/2261"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/01-strafrecht-advocaat.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2249"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}