Schadevergoeding na niet-ontvankelijkheid OM
Bij niet-ontvankelijkheid OM hebt u recht op schadevergoeding. Niet-ontvankelijkheid OM betekent namelijk dat de officier van justitie de kans op strafvervolging heeft verspeeld. Op grond van artikel 89 en 591a Sv. hebt u bij niet-ontvankelijkheid OM recht op schadevergoeding omdat de strafzaak dan is geëindigd zonder oplegging van straf of maatregel.
Schadevergoeding bij niet-ontvankelijkheid OM
Bij niet-ontvankelijkheid OM kunt u aanspraak maken op de volgende schadevergoeding:
- Immateriële schadevergoeding vanwege de tijd dat u onterecht hebt vastgezeten
- Vergoeding vermogensschade (bijv. inkomstenderving) door de onterechte detentie
- Reiskostenvergoeding in verband met de zitting
- Parkeerkosten in verband met de zitting
- Vermogensschade vanwege de zitting (bijv. inkomstenderving bij tijdsverzuim omdat u niet kon werken)
- Vergoeding kosten van rechtsbijstand
Termijn verzoek schadevergoeding na niet-ontvankelijkheid OM
Na een niet-ontvankelijkheid OM hebt u 3 maanden de tijd om een verzoekschrift tot schadevergoeding in te dienen. Omdat de strafzaak pas onherroepelijk wordt nadat de termijn voor hoger beroep is afgelopen, hebt u in principe 3 maanden + 14 dagen vanaf de dag van de uitspraak om een verzoek tot schadevergoeding bij de rechtbank of het gerechtshof in te dienen.
Indienen verzoek tot schadevergoeding
U kunt zelf proberen om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen, maar u doet er verstandiger aan om dit over te laten aan een gespecialiseerde advocaat die voldoende kennis en ervaring heeft met het indienen van dit soort verzoeken tot schadevergoeding na niet-ontvankelijkheid OM. Dit kost u overigens niets! Het opstellen en indienen van het verzoek tot schadevergoeding is voor u volledig GRATIS omdat de Staat de kosten van de advocaat hiervoor vergoed.
> Meer informatie indienen verzoek tot schadevergoeding na niet-ontvankelijkheid OM