9a Sr. toegepast vanwege gevolgen schotwond bij aanhouding

Ook vanwege de gevolgen die een strafbaar feit kunnen hebben voor een verdachte, kan een rechter besluiten om artikel 9a Sr. toe te passen. In de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 29 januari 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:2291 ging het om een verdachte die zelfmoord wilde plegen. Hij is door een lid van het aanhoudings- en ondersteuningsteam in zijn been geschoten met een langdurige ziekenhuisopname tot gevolg. De politie had ook verzuimd om een psychiater voor de verdachte in te schakelen. De rechtbank vond om die reden dat de verdachte al door de gevolgen voldoende was gestraft en verklaarde de verdachte schuldig terzake bedreiging, maar legde hem geen straf of maatregel op.

Rechtbank: leven verdachte ingrijpend veranderd na aanhouding

Verdachte heeft in de nacht van 22 op 23 november 2014 via WhatsApp zijn familie kenbaar gemaakt dat hij een eind wilde maken aan zijn leven. Hierop heeft de familie van verdachte de politie ingeschakeld. Ter plaatse heeft de politie zich de toegang tot de woning van verdachte verschaft waarna verdachte de agenten [slachtoffer 1] , [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] heeft bedreigd met een vlees/fileer mes, een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een kapot geslagen fles.

De agenten hebben verdachte meerdere malen gesommeerd zijn wapens neer te leggen. Toen duidelijk werd dat verdachte niet wilde meewerken, heeft de politie het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam ingeschakeld en is verdachte door een lid van voornoemd team van een korte afstand in zijn bovenbeen geschoten

Uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting is de rechtbank gebleken dat verdachte gebukt gaat onder de gevolgen van de schotwond in zijn been. Verdachte heeft in totaal 11 maanden in een ziekenhuis en een revalidatiecentrum doorgebracht en hij is binnen 1 jaar 12 keer aan zijn been geopereerd. Door het blijvende gevaar op infectie zal verdachte nog een onbekend aantal operaties moeten ondergaan en bestaat zelfs de kans dat zijn been moet worden geamputeerd. Het leven van verdachte is ingrijpend veranderd omdat hij niet meer kan lopen en hij zich alleen kan voortbewegen in een scootmobiel. Dit weegt de rechtbank zwaar mee bij het beantwoorden van de vraag of in de onderhavige zaak enige straf of maatregel moet worden opgelegd.

Daarnaast overweegt de rechtbank dat de politie geen psychiatrische hulp of enige andere vorm van medische hulpverlening heeft ingeschakeld, terwijl hier, gelet op de (geestelijke) toestand van verdachte en het feit dat het om een zelfmoordmelding ging, naar het oordeel van de rechtbank wel degelijk reden toe was. Gelet op voornoemde specifieke omstandigheden en de blijvende gevolgen voor verdachte komt de rechtbank tot het oordeel dat het opleggen van een straf of maatregel in deze zaak passend noch geboden is. Verdachte zal daarom wel schuldig worden verklaard, maar er zal geen straf of maatregel worden opgelegd.

< Terug naar 9a - schuldigverklaring zonder straf
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden