9a Sr. voor witwassen ivm eerdere gevangenisstraf, art. 63 Sr. en tijdsverloop en

In de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, 25 februari 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:995 heeft de rechtbank de verdachte schuldig verklaard zonder oplegging van een straf of maatregel vanwege

  • een eerder opgelegde gevangenisstraf
  • art. 63 Sr van toepassing
  • tijdsverloop

Rechtbank: gelet op art. 63 Sr. is een straf niet langer op zijn plaats

De rechtbank overwoog als volgt:

“Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen door een geldbedrag voorhanden te hebben dat afkomstig is uit misdrijf. Door de opbrengsten van misdrijven aan het zicht van justitie te onttrekken, zonder dat die illegale herkomst daarvan zichtbaar wordt, wordt de integriteit van het financieel en economisch verkeer aangetast. Bovendien bevordert het witwassen door de verdachte het plegen van delicten, omdat zonder het verschaffen van een schijnbaar legale herkomst van criminele gelden, het genereren van illegale winsten een stuk minder lucratief zou zijn. De rechtbank rekent dit de verdachte aan.
Blijkens een de verdachte betreffend uittreksel justitiële documentatie van 4 augustus 2015, is hij eerder veroordeeld voor een vermogensdelict. Verdachte is namelijk op 6 februari 2014 door de meervoudige strafkamer in Groningen veroordeeld voor onder meer een woningoverval. Het hierboven bewezenverklaarde feit is reeds voor deze veroordeling gepleegd.
In beginsel acht de rechtbank een (voorwaardelijke) gevangenisstraf passend voor het bewezenverklaarde feit, gelet op de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is gepleegd. Gelet op het tijdsverloop en artikel 63 Wetboek van Strafrecht, acht de rechtbank een straf niet langer op zijn plaats. De rechtbank zal om die reden geen straf of maatregel aan verdachte opleggen.”

< Terug naar 9a - schuldigverklaring zonder straf
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden