Ophouden voor verhoor

Na de aanhouding volgt het overbrengen van de verdachte naar het politiebureau. Aldaar wordt de verdachte opgehouden voor onderzoek (art. 61 Sv).

Feiten – ophouden voor verhoor

Voor ieder strafbaar feit mag een verdachte worden

Duur – ophouden voor verhoor

De maximale duur van het ophouden voor onderzoek is 9 uur. Vroeger was dat 6 uur. Wegens alle ontwikkelingen ten aanzien van de rechtsbijstand van verdachten die net zijn aangehouden, en de tijd die daarmee gemoeid gaat, is de termijn verlengd van 6 uur tot 9 uur.
 
De periode tussen 00:00 en 09:00 uur telt daarin niet mee. Wordt de verdachte om middernacht aangehouden dan zal hij eerst 9 uur door moeten brengen in zijn cel. Vanaf 09:00 uur mag hij nog maximaal 9 uur vastgehouden worden (tot 18:00 uur).
Indien de officier van justitie wil dat de verdachte daarna nog langer moet blijven vastzitten, kan de verdachte daarna nog in verzekering worden gesteld. 

Aanvang tijdstip ophouden voor verhoor

De periode van ophouden voor verhoor vangt aan op het moment dat de verdachte is voorgeleid aan de hulpofficier van justitie.

Plaats detentie – ophouden voor verhoor

De verdachte moet in de fase van ophouden voor verhoor altijd op het politiebureau verblijven.

Doel ophouden voor verhoor

Het ophouden voor onderzoek dient om de identiteit van de verdachte vast te stellen en om duidelijkheid te verkrijgen over de zaak. Er worden bijvoorbeeld vingerafdrukken en foto’s van de verdachte genomen en de verdachte wordt verhoord over het strafbare feit waarvan hij wordt verdacht. Het ophouden voor onderzoek geschiedt op bevel van de officier van justitie of de hulpofficier van justitie.
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden