Inverzekeringstelling

De inverzekeringstelling is de tweede fase van het voorarrest. Nadat de verdachte eerst 6 uur is opgehouden voor verhoor, kan de hulpofficier van justitie de verdachte in verzekering stellen.

Aanvang inverzekeringstelling

De inverzekeringstelling vangt aan op het moment dat de verdachte (voor de tweede keer) wordt voorgeleid aan de officier van justitie. In de praktijk komt het erop neer dat de hulpofficier van justitie bij de verdachte in de politiecel komt en dan meldt dat de verdachte voor maximaal 3 dagen op het politiebureau moet blijven.

Gevallen inverzekeringstelling

De inverzekeringstelling van een verdachte is alleen toegestaan wanneer het gaat om een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten.

Gronden inverzekeringstelling

De inverzekeringstelling mag alleen in het belang van het onderzoek worden toegepast. Hiervan is sprake:

  • indien de politie de verdachte, medeverdachten of getuigen nog moet horen, of andere onderzoekshandelingen moet verrichten die de verdachte, bij invrijheidstelling, mogelijk zou kunnen belemmeren of frustreren.
  • indien de verdachte moet worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor het doen van een vordering tot bewaring

Duur inverzekeringstelling

De inverzekeringstelling geldt voor maximaal 3 dagen. Deze termijn kan eenmalig met een periode van 3 dagen worden verlengd. Wel is het zo dat de verdachte binnen 3 dagen en 15 uur na aanhouding moet worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Verweren inverzekeringstelling

In de eerste fase van de inverzekeringstelling vindt nog geen rechterlijke toetsing plaats. De advocaat van de verdachte kan alleen invloed uitoefenen op de duur van de inverzekeringstelling door nauw contact met de officier van justitie te onderhouden en aan te dringen op spoedige invrijheidstelling.

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden