Beoordelingskader medeplegen
De kwalificatie medeplegen is slechts dan gerechtvaardigd als de bewezenverklaarde - intellectuele en/of materiële - bijdrage aan het delict van de verdachte van voldoende gewicht is. Dat geldt in vergelijkbare zin indien het medeplegen – bijvoorbeeld in de vorm van ‘in vereniging’ – een bestanddeel vormt van de delictsomschrijving. Dat de kwalificatie medeplegen gerechtvaardigd moet zijn, is mede van belang omdat het in dit verband vaak gaat om de vraag: medeplegen dan wel medeplichtigheid aan een strafbaar feit. De eisen die gelden voor medeplegen zijn met name in het arrest van de Hoge Raad van 2 december 2014, ECLI:NL:HR:2014:3474 en HR 24 maart 2015, ECLI:NL:HR:2015:716 geconcretiseerd. In deze arresten geeft de Hoge Raad het algemene beoordelingskader weer voor medeplegen.
Voldoende nauwe en bewuste samenwerking
Bijdrage van voldoende gewicht
Aandachtspunten medeplegen
- de intensiteit van de samenwerking,
- de onderlinge taakverdeling,
- de rol in de voorbereiding,
- de aanwezigheid van verdachte op belangrijke momenten
Enkele niet distantiëren is onvoldoende
Geen aanwezigheid bij uitvoering
Verschil met medeplichtigheid
Toch is het ook in die gevallen mogelijk dat de rechter tot een bewezenverklaring van medeplegen komt. Dan geldt wel een verzwaarde motiveringsplicht, zo volgt uit het arrest van de Hoge Raad:
In de praktijk is een belangrijke en moeilijke vraag wanneer de samenwerking zo nauw en bewust is geweest dat van medeplegen mag worden gesproken. Die vraag laat zich niet in algemene zin beantwoorden, maar vergt een beoordeling van de concrete omstandigheden van het geval. Algemene regels kunnen daarom dienaangaande niet worden gegeven. Wel kan de Hoge Raad met betrekking tot dit thema, mede gelet op zijn eerdere rechtspraak, enige aandachtspunten formuleren.