Inzage verklaringen politie

Met de hulp van een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat kunt in inzage in de verklaringen die bij de politie zijn afgelegd afdwingen. Hoe eerder u, als verdachte, die verklaringen in handen krijgt, des te eerder u samen met uw advocaat de te volgen verdedigingsstrategie kunt bepalen. Op basis van de verklaringen weet u immers over welke bewijzen de politie beschikt en kunt u hierop afstemmen of u bij het verhoor bij de politie gebruik maakt van uw zwijgrecht, of dat u wel een verklaring aflegt en wat u dan verklaart. 

Welke verklaringen?

In beginsel hebt u recht op de volgende verklaringen die u bij de politie kunt opvragen:

  • De aangifte
  • Verklaringen van getuigen
  • Verklaringen van politieagenten over wat ze hebben gezien of gehoord (proces-verbaal van bevindingen)
  • Verklaringen van medeverdachten

Verklaringen opvragen via de officier van justitie

De inzage in de verklaringen kunt u verkrijgen door via uw advocaat een verzoek in te dienen bij de officier van justitie. Het verzoek dient gemotiveerd te worden en dient de relevante wet- en regelgeving te bevatten om de officier van het recht op inzage in de verklaringen te overtuigen.

Verklaringen opvragen via de officier van justitie

Vanaf wanneer recht op inzage verklaringen

Als verdachte hebt u in beginsel recht op inzage in uw verklaringen vanaf het eerste verhoor. Vaak lukt het de advocaat ook nog wel om voor het eerste verhoor de verklaringen op te vragen. Dit is immers ook nodig om de verdedigingsstrategie te bepalen.

> Ontstaansmoment recht op inzage verklaringen

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden