Pro deo advocaat

Een pro deo advocaat strafrecht, is een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat die u bijstaat, maar die door de Staat wordt betaald. Een pro deo advocaat wordt vaak ook wel een advocaat van onvermogen of een toevoegingsadvocaat genoemd.

Wanneer pro deo advocaat

Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat strafrecht is met name afhankelijk van uw inkomen in het peiljaar. Het peiljaar is het jaar waarnaar de Raad voor Rechtsbijstand kijkt om te beoordelen of u op basis van uw inkomen en vermogen in aanmerking komt voor een pro deo advocaat strafrecht. Het peiljaar is altijd 2 jaar geleden. Voorbeeld: bij een aanvraag van een toevoeging van een pro deo advocaat op 31 maart 2015, wordt gekeken naar het inkomen in 2013. Bepalend is het verzamelinkomen in het peiljaar. Het verzamelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in de 3 boxen. Het gaat om het inkomen dat door de Belastingdienst is vastgesteld op basis van uw aangifte. Indien u geen aangifte heeft gedaan, dan wordt er uitgegaan van het belastbaar inkomen dat de Belastingdienst heeft vastgesteld op basis van de bij hen bekende gegevens.

> Meer informatie inkomens- en vermogensgrenzen voor pro deo advocaat

In welke strafzaken is pro deo advocaat mogelijk?

Om voor een pro deo advocaat strafrecht in aanmerking te komen, is niet alleen van belang dat uw inkomen en vermogen binnen de wettelijk vastgestelde grenzen valt, maar ook wordt er gekeken naar het soort strafzaak. Gelukkig is het zo geregeld dat u in de meeste strafzaken wel recht hebt op een pro deo advocaat strafrecht. In de volgende gevallen hebt u zeker recht op een toevoeging van een advocaat:

Verder worden er in de wet- en regelgeving van de Raad voor Rechtsbijstand nog enkele andere gevallen genoemd waarin toevoeging van een pro deo advocaat strafrecht mogelijk is:

> Meer informatie strafzaken met pro deo advocaat

Pro deo advocaat aanvragen

Een in het strafrecht gespecialiseerde pro deo advocaat aanvragen, gaat heel gemakkelijk via deze website. U vult daartoe het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier nieuwe zaak in en wordt binnen 24 uur (tijdens werkdagen) gebeld door een advocaat.

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden