Zitting gerechtshof

Bij het gerechtshof wordt de strafzaak in hoger beroep behandeld. Het is de tweede en tevens laatste feitelijke instantie die over de strafzaak zal oordelen. De Hoge Raad beoordeelt namelijk niet de feiten, maar kijkt alleen maar of het recht op de juiste manier is toegepast en of de uitspraak van het gerechtshof begrijpelijk is gemotiveerd.

Voortbouwend appel

De zitting bij het gerechtshof wordt vaak ook wel een voortbouwend appel genoemd. Dit betekent dat op de zitting in hoger beroep het alleen zal gaan om de feiten die door u ontkend worden of waar u andere verweren tegen wilt voeren. Het is niet zo dat altijd de hele strafzaak opnieuw wordt behandeld. Soms kan het verstandig zijn om enkel een beperkt hoger beroep in te stellen.

Verloop zitting gerechtshof

Met name omdat het hoger beroep wordt gezien als een voortbouwend appel verloopt de zitting bij het gerechtshof ook iets anders dan u in eerste aanleg bij de rechtbank hebt gezien. De voorzitter van het gerechtshof zal eerst vragen naar de reden waarom u in hoger beroep bent gekomen. Daarna zullen die punten worden behandeld waar u het niet mee eens bent.

> Meer informatie verloop zitting gerechtshof

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden